De la prima zi de lucru la performanță. Onboarding pentru INFINEXA

De ce sunt importante materialele de onboarding care să-i inspire, motiveze și ghideze pe noii tăi angajați. Un studiu de caz RecruiterOne–INFINEXA

INFINEXA este o firmă de turnaround, restructurări și reorganizări, administrarea falimentului și insolvenței cu o echipă compactă de profesioniști de top. Creșterea accelerată a echipei lor a scos în evidență o provocare esențială: crearea unui proces de onboarding riguros, care să asigure integrarea eficientă și dezvoltarea noilor membri.

Pentru a ne asigura că procesul de onboarding va fi ușor de implementat pentru management și accesibil pentru noii membri ai echipei, am parcurs o serie de pași strategici care au pus bazele unei integrări eficiente și sustenabile:

  • Analiza echipei existente: prin aplicarea testelor psihometrice, PI Behavioral Assessment și PI Cognitive Assessment, am obținut o imagine clară a dinamicii și potențialului oamenilor, dar și a modului în care funcționează echipa ca un mecanism bine sincronizat.
  • Planuri individuale de dezvoltare: personalizate pentru fiecare membru al echipei.
  • Stabilirea EVP-ului: o promisiune clară, aliniată cu valorile organizației și nevoile angajaților.
  • Implementarea unui checklist structurat de onboarding: conceput pentru o integrare eficientă și rapidă.
  • Crearea unui handbook: un ghid complet pentru noii membri, menit să transforme primele zile într-o experiență pozitivă și memorabilă.

Diferența dintre „bine ai venit” și „descurcă-te!”

Fără materialele de onboarding, joci un joc nou fără să știi toate regulile. Indiferent de nivelul de expertiză pe care îl are, un angajat nou intră într-un colectiv nou. Știe cum să facă lucrurile, dar nu știe cum preferi tu să le facă. Într-o perioadă în care încearcă să te impresioneze, fiecare eșec e o lovitură la stima de sine. Iată de ce e important să ai un proces de onboarding bine pus la punct:

  • Informația este centralizată. Nimeni nu vrea să răspundă constant la întrebarea „Cum cer acces la email?” sau „unde sunt documentele pentru proiectul x”. 
  • Angajații noi au un ghid clar, dat în scris, ceea ce le crește productivitatea. 
  • Nu se simt copleșiți de informații și au un material la care se pot întoarce de fiecare dată când au nevoie.
  • Când îi dai regulile de joc, se integrează în două zile, nu într-o lună de încercări, teste și ocazionale eșecuri. Eșecurile îi vor demotiva și descuraja.
  • Arăți că îți pasă și menții cultura organizațională vie. Un brand intern bun înseamnă o atmosferă bună de lucru, înseamnă oameni motivați și loialitatea oamenilor tăi. 

Profilul companiei. Cine sunt cei de la INFINEXA și ce îi face să funcționeze

Într-o firmă ca INFINEXA, bazată pe servicii, diferența nu o face o tehnologie nouă, un R&D mai sofisticat, designul de produs sau prețul. În momentele grele, antreprenorii vor să aibă alături cei mai buni experți, care să le dea cele mai bune șanse de redresare. 

Valoarea reală când lucrezi service-based ți-o dau oamenii, iar oamenii deja angajați în firmă funcționau foarte bine ca echipă.

Când ai o organizație care funcționează, nu vrei să o transformi. Dar atunci când adaugi noi oameni, schimbările sunt inevitabile. Cei doi fondatori, Radu și Adrian au înțeles asta și și-au dorit să facă un onboarding care să păstreze esența a ceea ce au construit deja. 

Când acesta e obiectivul tău, nu e suficient să aduci oameni noi în organizație (proces în sine destul de dificil când cauți experți de top și nișă). Ai nevoie să îi și integrezi și să le dai claritate asupra taskurilor lor. 

Înțelegerea echipei. Teste dovedite pe care le-am aplicat pentru a vedea care sunt valorile sustenabile cu care INFINEXA poate merge mai departe

Un proces ca al nostru începe cu înțelegerea oamenilor care construiesc organizația. Acest pas presupune aplicarea unor teste psihometrice (work-related personality), PI Behavioral Assessment și PI Cognitive Assessment. Testele sunt concepute de Predictive Index și au suport științific în spate. Sunt dezvoltate încă din 1955, revizuite și îmbunătățite constant și folosite companii la nivel global. Peste 3 milioane de teste BA sunt aplicate anual, inclusiv de companii pe care le regăsim în Fortune Global 500. 

PI Behavioral Assessment este un raport care ne ajută să înțelegem personalitatea și comportamentele predominante ale angajaților la job (puncte forte, axe de dezvoltare, temeri și factori care îi motivează). 

PI Cognitive Assessment măsoară abilitățile generale cognitive (atenția, memoria, creativitatea, capacitatea asociației) și arată cât de repede învățăm lucruri noi. 

Testele ne ajută să creăm un proces non-standard, foarte bine adaptat la profilul companiei pe care o avem în față. 

Abordarea RecruiterOne

Testele au fost urmate de o serie de interviuri individuale cu fiecare membru al echipei, având ca scop obținerea unei perspective clare asupra dinamicii interne și a nevoilor organizației. Ghidul de interviu a fost elaborat pe baza obiectivelor stabilite de managementul INFINEXA, completate de bunele practici din industrie. 

Această etapă a permis identificarea punctelor forte și a aspectelor ce necesită îmbunătățire din perspectiva angajaților, precum și înțelegerea atmosferei din echipă și a așteptărilor acesteia. Rezultatele au fost sintetizate într-o prezentare cu concluziile interviurilor, evidențiind factorii motivaționali și demotivatori din organizație, alături de soluții personalizate pentru optimizarea experienței angajaților.

Urmatorul pas a fost realizarea de materiale de onboarding foarte clare, foarte calde și care să puncteze nevoile unui nou angajat:

Manualul de onboarding – un ghid clar despre proceduri interne. Prioritatea a fost să le dăm angajaților noi un instructaj foarte pragmatic – taskuri de zi cu zi, resursele care li se pun la dispoziție, siguranța cibernetică și alte aranjamente cum ar fi zilele de concediu, deplasările și evaluările de performanță.

INFINEXA lucrează cu proceduri stricte și reguli clare. Angajații lucrează cu instituții care au cerințe non-negociabile, formate și formatări de documente prestabilite dar și o rutină de lucru de la care nu se pot abate. Pe lângă asta, INFINEXA a avut deja timp să-și testeze procedurile și să le găsească pe cele care li se potrivesc. Aveau nevoie doar să le comunice coerent odată ce fac angajările.

Handbook-ul angajaților – Construirea unui brand intern puternic și autentic. O organizație puternică își construiește cultura internă în mod deliberat. Dacă nu, aceasta se va construi singură, în afara controlului tău. De obicei, așa cum se întâmplă când lași lucrurile la voia întâmplării, va merge precis în direcția pe care nu ți-o dorești. 

În handbook, am discutat chestiuni sensibile despre brandul intern, care au nevoie de mult tact. Nu e ușor să vorbești despre codul vestimentar cu o echipă de profesioniști maturi, fără să pară că îi tratezi ca pe niște liceeni. Când vorbești despre rezolvarea conflictelor într-o companie, poți să dai mesajul greșit și să pui presiune pe nou-veniți. Toate acestea sunt lucruri care în INFINEXA le-am discutat cu tact, cu umor și cu respect față de angajați. 

Obiectivul nostru a fost să protejăm brandul intern așa cum a fost el construit de cei doi manageri. În general, orice firmă mică are o coeziune strălucită și acel entuziasm de început (un soi de new car smell). Când echipa crește, e suficient să aduci o persoană conflictuală sau pe cineva care vrea reguli separate ca să se piardă coloristica echipei. 

Noi le-am trasat pe de-o parte regulile, pe de altă parte activități care să îi ajute să se cunoască și să se înțeleagă: cluburi de carte, prânzul împreună, ieșiri unde să învețe mai multe despre pasiunile celorlalți colegi. 

Răspunsul clienților și al echipei

Feedbackul INFINEXA a fost un boost de energie pentru inceputul de an. Cel mai mare impact l-a avut handbook-ul care stabilea cultura organizațională și brandul intern – soft values pe care companiile de multe ori le neglijează cu un preț de turnaround mare. 

E ușor să înțelegi de ce e important să vorbești cu angajații noi despre proceduri pragmatice, iar cultura internă pare un nice to have, ultimul bifat pe lista de necesar. Organizațiile sunt însă un produs pe care îl promovezi și clienților, dar și angajaților. Când angajații tăi simt că sunt parte dintr-o cultură organizațională, „cumpără” produsul, iar când angajații o fac, o vor face și clienții. 

Cu aceste materiale, INFINEXA a mai făcut un pas consistent înspre a deveni o companie de impact. Vă mulțumim din nou pentru realizarea cu succes a acestui proiect.

La INFINEXA, procesul de onboarding a devenit un angajament de a proteja cultura organizațională, de a oferi noilor angajați claritatea necesară și șansa să contribuie la succesul echipei. Rezultatul a fost o tranziție fără sincope și o echipă despre care știm că va rămâne unită mult timp de acum înainte.

Dacă și compania ta are nevoie de un proces de onboarding bine pus la punct, hai să povestim la contact@recruiterone.ro.

Nu ai găsit nimic pe placul tău?


    Vrei să faci parte din echipa noastra?