Parteneri de viață și colegi de serviciu. Cum păstrezi echilibrul atunci când sunteți un cuplu și acasă și la birou?

parteneri de viata si colegi de serviciu

Nu mai sunteți doar un cuplu, sunteți și colegi sau uneori manager și angajat. V-ați înscris într-o relație duală. Acasă poți să fii persoana responsabilă să încarce mașina de spălat vase, iar la lucru poți să fii cel sau cea care-i taie sau îi suplimentează bugetele de lucru partenerului de viață. Dintr-o dată, vă puteți influența unul altuia calitatea muncii, finanțele și parcursul carierei.

Pentru anumite cupluri, dinamica de lucru împreună îi face să dezvolte o chimie de echipă remarcabilă, și să transforme și mediul de lucru într-un spațiu în care să crească. Pentru altele, statutul de colegi de servici descoperă tensiuni care altfel n-ar fi ieșit niciodată la suprafață. 

Poți avea un aliat la locul de muncă…

Când începi să lucrezi împreună cu partenerul de viață, începi să ai o înțelegere mai profundă a carierei celuilalt. Dintr-o dată, pricepi mai bine de ce are celălalt nevoie să stea peste program în anumite zile, sau știi din timp care-i sunt perioadele aglomerate. 

Multe lucruri nu vor mai avea nevoie de explicații. Pentru că sunteți implicați în aceeași muncă sau în același proiect, puteți să comunicați mai eficient.

Împărtășiți aceeași pasiune pentru același domeniu. Dacă amândoi sunteți pasionați de job, lucrul ăsta poate să facă legăturile dintre voi mai puternice.

Vă oferiți sprijin reciproc. Angajații care lucrează împreună cu jumătatea lor au un instrument de suport emoțional mult mai eficient. Acest lucru le reduce din epuizarea emoțională, explică un studiu al American Psychological Association. 

Gestionați conflictele mai ușor. Pentru că știți deja să lucrați împreună, știți din timp care sunt problemele care pot apărea în timpul lucrului.

Vă puteți consolida relația rezolvând probleme. Când treci cu succes prin provocări la job, construiești un alt nivel de încredere reciprocă și a unui sentiment de succes comun.

…sau un adversar acasă

La job poți să descoperi că celălalt are o identitate diferită de cea pe care-o știai acasă. La birou, observi cum interacționează cu colegii, cum își gestionează stresul, cum își asumă responsabilități și cum ia decizii. Poți să descoperi talente ascunse sau să ai parte de dezamăgiri.

Competiție sau rivalitate. În unele cazuri, partenerii pot să intre într-o dinamică de competiție care să le deterioreze ambele relații, și pe cea personală și pe cea profesională. 

Limitarea oportunităților. Pe de altă parte, pot să evite cu totul competiția tocmai ca să-și păstreze relația intactă, și ajung să se limiteze unul pe celălalt.

Dependența financiară. Lucrul împreună vă poate face dependenți financiar unul de altul, și asta să pună presiune asupra relației.

Lipsa de spațiu personal: Fiind mereu împreună la locul de muncă, se poate ca unii parteneri să simtă lipsa unui spațiu personal propriu.

Dificultăți în separarea vieții profesionale de cea personală: Conversațiile despre muncă pot să devină omniprezente acasă, și asta să vă afecteze capacitatea de a vă deconecta de la job.

Cum veți administra banii și siguranța financiară?

Dacă amândoi lucrați pentru aceeași companie, riscați să nu aveți o plasă de siguranță în situațiile în care firma are probleme. Un faliment, tăierile de salariu sau niște contracte proaste pot să vă afecteze pe amândoi în același timp. 

Ce se întâmplă dacă amândoi intrați în șomaj? Puteți să trăiți cu 50% din salariul minim brut timp de 6 luni?

Pentru un cuplu care lucrează împreună la aceeași companie e mai importantă ca niciodată regula „salariului pe 6 luni” – și anume să aveți economii puse de-o parte pentru 6 luni de zile. Această rezervă financiară vă poate oferi liniștea necesară și stabilitatea în perioadele de incertitudine.

Mai mult, dacă ați deschis împreună o afacere, e bine să aveți termene clare legale și documente care să stabilească ce aparține fiecăruia. Încheiați contracte și documente legale care să reglementeze drepturile și obligațiile fiecărui partener în afacere. Acestea ar trebui să includă detalii despre participația fiecăruia la capitalul firmei, distribuția profiturilor, procedurile în caz de despărțire sau divorț, și responsabilități în fața creditorilor sau în caz de faliment.

Cum vă poate afecta cultura companiei?

Să lucrezi în aceeași firmă cu partenerul sau partenera de viață poate să fie ca un joc de echilibristică între cele două relații.

Pe de-o parte e grozav pentru că aduci aceeași sinergie din relație la muncă. Deja aveți un limbaj comun, o comunicare eficientă și un impuls natural să vă susțineți unul pe celălalt. Acesta poate să fie un atu imens în fața colegilor.

Pe de altă parte, e o sabie cu două tăișuri, pentru că în viața personală se poate infiltra cultura companiei. Dacă firma promovează o atmosferă toxică sau o competitivitate acerbă, se pot strecura tensiuni și acasă.

Despre redefinirea relației. Care vă sunt valorile și așteptările la job?

Relația voastră se desfășoară acum și în alt context, unul profesional. La fel cum ați discutat și v-ați aliniat valorile și așteptările în viața personală, la birou trebuie să faceți același lucru.

Decideți împreună dacă vreți să aveți parte de sprijin necondiționat sau dacă vă plac provocările din partea celuilalt. Vreți să aveți o energie exclusiv de colegi, sau să adoptați o abordare mai flexibilă? 

Desigur că într-un cuplu, e posibil să fiți în etape diferite de carieră, temperamente de lucru diferite, sau unul dintre voi poate să fie mai competent. Ce faceți cu aceste diferențe? Cum discutați feedbackul negativ?  

Când sprijinul reciproc merge mână în mână cu profesionalismul, veți avea o relație echilibrată și o să evitați tensiunile inutile. Înainte să ajungeți la genul ăsta de echilibru, e bine să discutați problemele cheie.

Despre identitatea individuală. Care sunt activitățile pe care le veți face separat?

Partenerii de viață care petrec mult timp împreună, atât acasă cât și la muncă, pot deveni dependenți emoțional și profesional unul de celălalt. Asta le poate limita dezvoltarea personală și profesională.

Partenerii pot ajunge să își limiteze explorarea și dezvoltarea propriilor interese și abilități, deoarece se concentrează prea mult pe menținerea armoniei și colaborării în cuplu. Aceasta poate duce la stagnare profesională și personală.

Partenerii pot ajunge să se auto-definească exclusiv prin prisma relației lor, neglijându-și identitatea și realizările individuale. Acest lucru poate afecta stima de sine și sentimentul de autonomie.

E deci important să explorați și să dezvoltați interese și abilități individuale. Participați la cursuri, hobby-uri sau proiecte care nu sunt legate de cuplu. Încurajați-vă unul pe celălalt să explorați și alte interese, separate de viața de cuplu.

În încheiere

Când lucrezi împreună, poți să-ți sincronizezi mai bine obiectivele și să navighezi mai ușor viața profesională. Să împarți jobul cu persoana pe care o iubești poate să vă întărească legătura afectivă.

Nu ai găsit nimic pe placul tău?


    Vrei să faci parte din echipa noastra?